Cykelklubben Svendborg - Dream

Du er her:  
Hjem > Arkivet > 1996 til 2020 > 2013 > Aktiviteter 2013

Aktiviteter 2013

Fra rytter til rytter ...

Har du "Guldkorn", du vil dele med andre, så send det til pr. mail til webmasteren, der snarest vil lægge det på denne side.


 


Overlev de lynhurtige klubture

lynhurtigDen væsentligste aktivitet i enhver motions- eller licenscykelklub er træningsturene i samlet flok. Derfor er det vigtigt, at du ved hvordan du følger ordentlig med selv på de meget hurtige træningsture, så du også er velkommen og føler dig tilpas næste gang, der skal køres stærkt. Din succes på klubturene afhænger af mere end bare kondition og styrke.

Her er en basisguide til klubcykling!

Kend klubbens traditioner
I nogle klubber starter alle træningsture, uanset hvor hurtigt der senere køres, altid med 20-30 min. let opvarmning. Hvis du er utålmodig, kan du gøre dig selv upopulær ved at forcere tempoet for tidligt - det er  bedre at være tålmodig.

Kend formålet med træningsturen Er det en træningstur i højt tempo, let restitionstræning eller øvelse i holdkørsel? Det er frustrerende når de fleste i gruppen tænker en ting, mens en eller to ryttere har en anden agenda for dagens træning. Hvis der er planlagt en let restitutionstur, og du regner med en hård omgang træning, vil de fleste i gruppen blive godt mugne. Hav derfor styr på træningsturens formål før starten.

Vær ikke et lokomotiv
Hvis du har problemer med at tage dine føringer i front, så træk hurtigt ud og glid tilbage i gruppen for at få mest mulig læ sidst i gruppen. Det er langt bedre at sidde med bagerst og lade andre gøre arbejdet end at sænke alles fart med tapre slow-motion føringer foran.

Brug væddeløbstaktik hvis du ofte sættes på bakkerne
Sørg for at sidde i den forreste tredjedel af gruppen når bakken starter. Få så meget læ som muligt. Hvis du ikke kan holde farten, så lad vær med at bruge alle kræfter på følge med. Glid stille og roligt tilbage i gruppen, men sørg for stadig at have kontakt til gruppen på toppen af bakken.

Accepter hjælp på bakkerne
Stærkere klubkammerater kan give dig et hjælpsomt skub når de cykler forbi. Bliv ikke forlegen - dem som vil hjælpe, har sikkert selv prøvet at blive sat på bakkerne dengang de startede. Et hjælpsomt skub kan betyde, at du får pusten igen og atter finder klatrerytmen, så du kan fortsætte på egen hånd.

Følg en stærk rytter
Hvis du har alvorlige problemer med at holde tempoet, så læg dig på hjul af en god rytter og kopier hans (eller hendes) teknik. Brug de samme gear, stå op når han gør det, drik vand så snart han rækker ned efter flasken osv. Udover at du på den måde kan tilegne dig gode cykelvaner, vil du også ved at følge alle hans bevægelser tage fokus væk fra dine egne anstrengelser, hvilket vil hjælpe dig gennem de hårdeste perioder af træningen.

Sig til hvis tempoet er for hårdt
Der er gode odds for at andre i gruppen har det på samme måde som dig, men ikke siger noget - eller ikke kan sige noget pga. åndedrætsnød! Evt. har selv de ryttere som sætter tempoet problemer, men fortsætter med at køre hårdt fordi de tror, at alle forventer det af dem. En smule kommunikation kan gøre fællestræningen til en langt mere behagelig og produktiv oplevelse for alle.

Hvis du altid har problemer med tempoet, så find en anden gruppe
Find en gruppe som ligger tættere på dit eget niveau. Det er ingen skam lave en rationel vurdering af din aktuelle styrke og vælge at køre med andre rytter med nogenlunde samme styrke. Du vil forbedre dig hurtigere, hvis du hovedparten af tiden kører med en nogen på samme niveau. F.eks. vil du bedre være i stand til at træne viftekørsel, tempokørsel, ligge på hjul og mange andre vigtige færdigheder.

Lad ikke gruppekørsel hindre dig i at gøre fremskridt
Hyppig kørsel sammen med en for-hurtig-gruppe vil gøre dig træt. Du vil ikke forbedre dig så hurtigt, som hvis du havde mulighed for at slappe af ind i mellem. Et tempo som altid er for hurtigt, vil også skade dig mentalt. Du vil begynde at associere cykling med smerte, udmattelse og skuffelse. Lad ikke dit ego styre i forhold til din sunde fornuft - en smule ydmyghed nu vil betale sig i længden.  

Af Fred Matheny, www.RoadBikeRider.com 
Lånt fra http://www.cybercycling.dk/index.php/cykeltips/traening-og-teknik/110-overlev-de-lynhurtige-klubture


Vælg den rigtige cykelklub .....

Cykling som motionsform kan sagtens udøves alene eller i små grupper.   Og det er der rigtig mange som gør. I lighed med f.eks. løbesport er cykling en af de idrætsgrene, hvor færrest udøvere er organiseret i klubber - kun i størrelsesorden 15-20 % af de aktive er medlemmer af en cykelklub.

Årsagerne til den lave organisationsprocent er bl.a., at cykling i modsætning til idrætsgrene som badminton, fodbold o.l. ikke nødvendigvis kræver træningsmakkere, idrætsfaciliteter osv. Har man en cykel er der landeveje overalt, og de er frit tilgængelige for alle. Mange vælger givetvis også at køre solo p.g.a. fleksibiliteten ved at kunne træne når det passer ind i programmet og frit kunne vælge rute, distance, pauser og tempo.

Trods mange fordele ved at køre alene, er cykling også en perfekt hold- og gruppesport. I denne periode hvor klubberne for alvor starter landevejssæsonen op, er det derfor værd at overveje et medlemskab af den lokale cykelklub. Også selvom du stadig vil køre alene meget af tiden - fordi du foretrækker det, eller er nød til det p.g.a. arbejde, familie eller andet. Her er blot nogle af fordelene ved at være med i en klub:

  • En stor del af fornøjelsen ved cykling er muligheden for at samarbejde i en større gruppe, at kunne "ligge på hjul" og "trække" hinanden.
  • Det sociale element. Del din passion for motionscykling med ligesindede på tværs af alle sociale lag.
  • Er du til race og konkurrence, så er det et must at træne med andre, i hvert fald en del af tiden.
  • Kom vidt omkring på kortere tid. Når der køres i (små) grupper går det hurtigere, fordi arbejdet i front deles.
  • Få glæde af de andre rytteres indsigt i udstyr, køreteknik og cykelvedligeholdelse.
  • Sikkerhed. Det er faktisk sikrere at køre i (mindre) grupper end alene. Bilister kan lettere øjne en flok ryttere end en solo-rytter, og i er flere til, at holde øje med diverse forhindringer på vejen. Desuden er der altid hjælp at hente hvis du har defekt eller kommer ud for et styrt.

Tjek de lokale motionscykelklubber ud.
Glæden ved cykling, bør få et gevaldigt løft når du melder dig ind i en klub og ikke det modsatte. Hvis du er så heldig at kunne vælge mellem flere klubber i dit lokalområde, kan det betale sig at være lidt omhyggelig med udvælgelsen af din kommende klub. Er du f.eks. mest interesseret i motionscykling, konkurrencecykling eller begge dele?

Snak med andre cyklister du møder, og find ud af hvorfor de er medlem af den ene eller den anden cykelklub. Tag med til de lokale klubbers motionscykelløb og se hvordan de klarer organiseringen. Deltag i et klubmøde (afholdes typisk en gang om måneden), hør hvad der drøftes og læg mærke til hvad det er for personer, som præger klubben.
Deltag i et par klubture og indsnus atmosfæren. Støtter eller kritiserer rytterne hinanden? Er ånden præget af hjælpsomhed og ventes der f.eks. på knap så stærke ryttere? Eller er der mere fokus på individuelle præstationer, hvor det f.eks. gælder om at komme først og "sætte" de andre til træning?

Hvad kendetegner en god motionscykelklub?

Der er naturligvis ikke en entydig opskrift på hvad der gør en motionscykelklub mere eller mindre god. Men nogle kendetegn for en velfungerende motionscykelklub kan f.eks være:

  • Et godt og varieret helårsprogram med både korte og lange træningsture, motionsløb og udlandsrejser
  • Off-season aktiviteter som f.eks. vægttræning, gymnastik, spinning eller mountainbiking.
  • Træning der tager hensyn til forskelle i styrke og erfaring, f.eks. ved opdeling i hold efter hastighed eller distance. Et sikkert tegn på en mindre god klub, er når "lette" træningsture altid bliver til væddeløb, hvor de stærkeste demonstrerer deres overlegenhed og styrke.
  • Træning som (af og til) styres af en holdkaptajn, som fastlægger rute, træningsøvelser o.l.
  • Fælles tilmelding og kørsel til motionscykelløb, hvor medlemmerne altid eller til aftalte løb bestræber sig på at følges ad det meste af vejen.
  • Afholdelse af sociale arrangementer hvor også familien har mulighed for at deltage. F.eks. fastelavn, picnic eller julefrokost med eller uden cykel.Afholdelse af et årligt tilbagevendende motionscykelløb, hvor der også er kortere distancer til nye og knap så garvede udøvere.
  • Jævnlig udsendelse af et klubblad eller nyhedsmails, hvor medlemmerne motiveres til at være aktive og deltage i arrangementer, løb og klubture.
  • Sponsoropbakning. En god klub arbejder ihærdigt på at skaffe lokale sponsorer, som kan hjælpe med at holde - ofte betragtelige - udgifter til tøj, udstyr, løb og rejser på et fornuftigt niveau.

Det kan diskuteres hvorvidt medlemskab af Dansk Cykel Union/Dansk Idræts Forbund nødvendigvis gør en klub mere eller mindre god. DCU medlemskab er dog ensbetydende med at være del af et større fællesskab, og giver helt sikkert en række fordele for en klub og dens medlemmer. F.eks. har medlemsklubber adgang til diverse kurser, særarrangementer m.m.

Der er næsten 300 motionscykelklubber (eller cykelklubber med en motionsafdeling) over hele landet at vælge imellem, så der burde være en chance for at finde en klub, der passer lige præcis dig. Held og lykke med det!

Udgivet af: CyberCykling.dk – alt om cykelmotion.
12.02.2013.


Ny "platform" til hjemmesiden

  • Webmasteren har "konverteret" hjemmesidens "platform" fra CMSimple_XH til CMSimple 4.0.4, da CMSimple_XH ikke mere vedligeholdes
  • Skabelonen er ændret til VIBER for at få plads til 4 niveauer i menuen, mod tidligere kun 3, hvilket gør menustyringen lettere for "redaktøren"
  • Billedprogrammet er ændret fra Kiss-Gallery til Photo-Gallery, da førstnævnte ikke mere vedligeholdes

Såfremt man finder fejl og mangler, er man meget velkomne til at sende en mail til webmasteren!
13.02.2013.

 

Undermenu

⇑ ..
nach oben